Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.pf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Právnická fakulta UP
01.12.2011, 13:41, Stáří: 12 r.

Chystané změny v justici přiblížil na Právnické fakultě UP ministr spravedlnosti

Autor: Milada Hronová

O reformních krocích v justici hovořil 28. listopadu na půdě olomoucké univerzity JUDr. Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti České republiky. Ve zcela zaplněné aule Právnické fakulty komentoval současnou strategii Ministerstva spravedlnosti ČR, jehož filozofií je zkvalitnit legislativu a podmínky, za nichž soudci pracují. Ministr spravedlnosti uvedl, že připravované změny budou směřovat k výkonnějšímu a efektivnějšímu systému. I v této souvislosti krátce hovořil o zřízení týmu žalobců, který by se měl věnovat boji s korupcí a organizovanou kriminalitou. Nově vzniklá elitní skupina by měla nahradit Vrchní státní zastupitelství v Olomouci a Praze.

„To, že je třeba uvažovat jak o zrušení vrchního státního zastupitelství, tak vrchních soudů, je zcela evidentní. Naše malá země nepotřebuje čtyřstupňovou řídící soustavu. V praxi to způsobuje problémy. V současné době náš systém funguje tak, že jiná rozhodovací praxe je na úrovni okresních a krajských státních zastupitelství na území Čech, jiná na území Moravy. Dominantní pozici při metodologickém ovlivňování činnosti státního zastupitelství dnes nemá Nejvyšší státní zastupitelství v Brně, ale mají ji státní zástupci na Vrchním zastupitelství v Praze a v Olomouci. Vznikly tak dva autonomní světy, v nichž se obdobné kauzy posuzují různým způsobem. Proto experti včele s nejvyšším státním zástupcem aktuálně navrhují, aby vznikl speciální útvar pro boj s korupcí. Problém v uvedené formě trestní činnosti totiž nespočívá v tom, že by soudy nerozhodovaly, ale v tom, že se tyto kauzy k soudu vůbec nedostanou. Nově vzniklý útvar by měl patřit pod nejvyššího státního zástupce, který za konkrétní případy ponese společenskou veřejnou zodpovědnost. Jestli však nově zřízený útvar zůstane v Olomouci, nevím,“ řekl JUDr. Jiří Pospíšil v aule PF UP. S názorem, že současná čtyřstupňová justiční soustava je na relativně malou Českou republiku poměrně luxus se osobně ztotožňuje JUDr. Filip Štěrba, proděkan pro studijní a pedagogické záležitosti PF UP, který pro Žurnál UP uvedl: „Článek vrchních soudů respektive vrchních státních zastupitelství je postradatelný. Podotýkám však, že by bylo značně nesystémové uvažovat pouze o zrušení vrchních státních zastupitelství, tedy bez toho, že by paralelně byly zrušeny vrchní soudy. Zrušení vrchních soudů však vyžaduje změnu Ústavy ČR a provedení tohoto kroku bude vyžadovat širší politickou shodu.“

Podle ministra spravedlnosti je česká justice obecně zatížená celou řadou problémů a nedostatků. Jsou většinou odrazem stavu společnosti i čtyřiceti let komunistického období, které se výrazně zapsalo do podoby práva, vzdělávání právníků i fungování justice jako takové. „Až dnes, dvanáct let po revoluci, se dostáváme k tomu, že můžeme reformovat právnické fakulty, teprve nyní se v kategoriích vědy, výzkumu i srovnávání výuky a publikací v oblasti práva dostáváme na úroveň dřívějšího západu. Nejinak je tomu i v oblasti justice,“ sdělil ministr spravedlnosti při své návštěvě Univerzity Palackého.

JUDr. J. Pospíšil připustil, že mnoho problémů vyřeší v české justici až generační obměna. Podle něj může ministerstvo dělat pouze takové změny, jež urychlí a posílí určité pozitivní tendence, které zlepší podmínky pro práci soudců. „Zkvalitňováním legislativy můžeme přispět k tomu, že rozhodování soudu bude předvídanější. Klíčovým zákonem je nový občanský zákoník, na němž se podílela i JUDr. Milana Hrušáková, děkanka PF UP, a který nedávno ministerstvo předložilo Parlamentu ČR. Tímto navazujeme na nový trestní zákoník, jenž jsme přijali v minulém volebním období. Na nové hmotné právo bychom rádi navázali novými procesními předpisy, novým občanským soudním řádem a novým trestním řádem. Rádi bychom se také věnovali zákonům, které se dotýkají jednotlivých profesních stavů, tedy postavení soudců, státních zástupců a ostatních právnických profesí. Aktuálně debatujeme o novele zákona o soudech a soudcích, pracujeme na novém zákoně o státním zastupitelství, který chceme předložit ještě do konce volebního období. Věnovat se budeme také znalcům, tlumočníkům a exekutorům,“  řekl Jiří Pospíšil.

Před studenty Právnické fakulty komentoval ministr spravedlnosti situaci devadesátých let minulého století, kdy celá řada soudců odešla do privátní sféry a soudy tak zůstaly personálně nenaplněné. Podle něj to byl důvod, proč vzniklo obrovské množství nedodělků, které soudci řeší dodnes. „Když se justice v polovině devadesátých let z padesáti procent vylidnila, došlo k velké potřebě zaměstnat nové soudce. A došlo k druhému, ne moc pozitivnímu jevu, kdy na přelomu devadesátých let a počátku nového tisíciletí byl do justice brán více méně každý, kdo měl právnické vzdělání a byl ochoten dělat soudce. Nyní máme v ČR skupinu soudců z doby komunismu, kteří neodešli, a pak skupinu těch, z nichž některé bychom dnes do justice nepřijali,“ komentoval současné složení soudcovského stavu ministr Jiří Pospíšil. Podle něj je česká justice personálně stabilizována teprve v posledních několika letech. „V současné době má ČR tři tisíce soudců a naše země se tak konečně dostává do fáze, kdy můžeme zavést pravidla, která zaručí, že do justice už budeme brát jen ty nejlepší,“ uzavřel JUDr. J. Pospíšil.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPKurzy, školení, popularizacePF UP on SlidesliveAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 09. 06. 2016, Radek Zogata