Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.pf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Právnická fakulta UP
22.12.2015, 08:25, Stáří: 8 r.

Kanonické právo je vysoce nadčasový a moderní obor, říká Vojtech Vladár

Autor: Eva Hrudníková

Zájem o přednášku Vojtecha Vladára byl značný.
Foto: Eva Hrudníková

Posledním zahraničním hostem, který zavítal na právnickou fakultu v zimním semestru na pozvání katedry teorie práva a právních dějin, byl Vojtech Vladár. Docent Právnické fakulty Trnavské univerzity v Trnavě patří k předním odborníkům na kanonické právo. Během své návštěvy Olomouce se stihl setkat s několika kolegy a především odprezentovat studentům svou přednášku o specifikách kanonického trestního práva. Zájem o ni byl značný.

Vojtech Vladár představil olomouckým studentům kanonické právo jako vysoce nadčasový a moderní právní obor, bez kterého se neobejde žádný erudovaný právník či teolog. „Kanonické právo obsahuje nadčasové hodnoty, které budou časem opětovně potvrzené jako nesmrtelné. Obsahuje takové hodnoty, ke kterým by měl směřovat každý právní systém. Ať už světský, nebo jiné náboženské systémy,“ uvedl Vladár. Současně zdůraznil, že kanonické právo patří k nejdůležitějším a nejživějším právním oborům. „Je to jedno z mála práv, které platí celosvětově. Zavazuje přes miliardu věřících. O jeho živosti svědčí stále probíhající novelizační práce,“ podotkl Vladár.

Během své prezentace hovořil o historii a pramenech kanonického práva, o nutnosti rozlišovat v kanonické nauce pojem delikt a hřích nebo o dělení církevních trestů. „Byl jsem mile překvapený úrovní studentů. Byli vnímaví a závěrečné otázky naznačovaly, že se v problematice orientují,“ zhodnotil. Návštěvu významného slovenského kanonisty ocenili i studenti. „Přednáška byla velmi zajímavá, přínosná a příjemně zpestřila výuku,“ uvedl jeden z posluchačů 1. ročníku.

Krátce po přednášce si Vojtech Vladár posteskl, že se kanonické právo stále vzpamatovává z dob komunismu, kdy nebylo možné v Československu tento obor na právnických fakultách studovat. „Často dnes kanonické právo přednášejí učitelé, kteří nejsou dostatečně fundování. Mnohokrát ho učí teologové místo právníků. A to není úplně správné. Teologové používají jiné metody než právníci, mají jiný pohled. A studenti potom nedostanou to, co jim kanonické právo může reálně dát jako budoucím právníků,“ je přesvědčený Vladár. Podle něj je velká škoda, že kanonické právo je na právnických fakultách v Česku a na Slovensku jen povinně volitelný předmět. Sám by navrhoval, aby byl zařazený samostatně mezi předměty povinné. „Pak i titul JUDr. – doktor obojího práva – římského a kanonického by měl své opodstatnění,“ dodal Vladár.

Vojtech Vladár vystudoval Právnickou fakultu Trnavské univerzity v Trnavě, kde také úspěšně dokončil doktorandské studium. Habilitoval v roce 2014. Jako docent nyní přednáší studentům na několika fakultách trnavské univerzity – na právnické, teologické a pedagogické. Vede trnavskou katedru římského a církevního práva a je autorem pozoruhodné monografie s názvem Remedia spolii v stredovekom kánonickom práve. Kniha zprostředkovává čtenářům zejména proces, kterým docházelo k přejímání jednotlivých kanonicko-právních institutů právem světským, a demonstruje vliv kanonického práva na formování moderního pozitivního práva.

Vedle slovenského kanonisty hostila katedra teorie práva a právních dějin v zimním semestru i trojici polských odborníků. V rámci podzimního přednáškového cyklu se na fakultě představili Jacek Wiewiorowski, Franciszek Longschamps de Bérier a Jan Andrzejewski.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPKurzy, školení, popularizacePF UP on SlidesliveAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 09. 06. 2016, Radek Zogata