Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.pf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Právnická fakulta UP
11.10.2011, 09:16, Stáří: 13 r.

Když se dva hádají, třetí se (ne)směje aneb mezinárodní konference PF a PdF UP na téma mediace

Autor: Lenka Skácelíková

Místo zdlouhavého soudního řízení snaha najít schůdný kompromis pro znesvářené strany. Místo výslechů a soudního rozhodnutí neformální jednání o nejlepším možném řešení. Mediátor jako prostředník mezi rozhádanými manželi, sousedy či kolegy. Mediaci – metodě řešení sporů – je zasvěcen první ročník mezinárodní vědecké konference Právnické a Pedagogické fakulty UP.

Konference s názvem MEDIACE 2011 – Kultivovaný způsob řešení sporů se uskuteční 14.–15. října v prostorách Právnické fakulty UP. Součástí programu jsou kromě přednášek také interaktivní workshopy. Zájemci se mohou těšit na vystoupení řady odborníků, slovo dostane mimo jiné uznávaný odborník na mezilidské konflikty a komunikaci prof. Jaro Křivohlavý.

„Vědecká konference je jednou z účinných možností, jak otevřít interdisciplinární diskusi o mediaci. Metoda řešení konfliktů skrze prostředníka, mediátora, klade důraz na propojování znalostí a dovedností několika vědních oborů, především psychologie, práva, také sociologie, sociální práce a pedagogiky,“ zdůraznila jeden z cílů setkání dr. Lenka Holá z Ústavu pedagogiky a sociálních studií PdF UP.

Mediace jako způsob řešení konfliktů za pomoci třetí strany je ve vyspělých státech hojně a úspěšně využívaná. Motorem pro Českou republiku může být také skutečnost, že na Slovensku zákon o mediaci v civilních sporech platí už od roku 2004.

„Široká veřejnost je o možnosti využití mediace k řešení například pracovních či rodinných konfliktů stále informovaná jen minimálně. Je nezbytné, aby se o mediaci mluvilo mnohem více, aby této metodě mohla veřejnost začít důvěřovat. Vždyť může pomoci vyřešit mnoho každodenních problémů! Vzpomeňte si například na zkušenosti při reklamaci oděvů či obuvi. Pokud nejste jako zákazník spokojen s přístupem prodejny, nemusíte se vzdát. Služeb mediátora mohou využít manželé, kteří spolu už nechtějí žít, a s jeho pomocí vyřešit otázky kolem rozvodu, především péče o děti. Je to jistě méně traumatizující zážitek než „klasické“ soudní řízení, kdy většinou jeden končí jako vítěz, druhý pak jako poražený. Při mediačním řízení odcházejí, obrazně řečeno, jako vítězové oba,“ vysvětlila Holá.

Mediátor je kvalifikovaný odborník, názorově neutrální. Jeho úkolem je vstoupit do konfliktu znesvářených stran a vytvořit prostředí vhodné k otevřené komunikaci a následné domluvě, která bude vyhovovat všem zúčastněným stranám. Je zodpovědný za řízení procesu a nalezení vzájemné přijatelné dohody.

Mezi hlavní cíle mezinárodní konference patří propojení poznatků právních a sociálně psychologických disciplín a také zmapovat možnosti využití mediace v trestních i civilních sporech. Jednotlivé přednáškové sekce jsou zaměřeny na problematiku vzdělávání v mediaci, rodinnou mediaci, mediaci v trestní oblasti a mediaci v obchodních a jiných občanskoprávních věcech. Jednacími jazyky jsou čeština, slovenština, polština a angličtina.

Výstupem z konference bude monografie zaměřená na uplatňování mediace v České republice a ve světě, ostatní příspěvky budou v případě úspěchu v recenzním řízení publikovány podle svého zaměření v odborných časopisech.

„Těší nás, že o účast na konferenci je obrovský zájem. Budou tak diskutovány teoretické poznatky o mediaci stejně jako praktické zkušenosti s mediačními službami. Věřím, že se nám společně, tak jak je pro mediaci charakteristické, podaří přispět k posunu mediace v teorii i praxi a ke spolupráci odborníků, kteří se v rámci mediace uplatňují,“ dodala dr. Holá.

Hlavní přednášející:

  • prof. Milana Hrušáková: Zamyšlení nad možnostmi mediátora v rodiněprávních věcech s přihlédnutím k postavení advokáta
  • prof. Jaro Křivohlavý: Dva způsoby, kde a jak se sociální psychologie setkává s mediací
  • prof. Vladimír Labath: Metodika, eklekticizmus a improvizácia v mediácii
  • doc. Irena Sobotková: Psychologické aspekty rodinné mediace
  • prof. Pavel Šámal: Uplatnění mediace v trestním řízení
  • doc. Martina Urbanová: Mediace jako nástroj sociální kontroly v postmoderní společnosti
  • prof. Naděžda Rozehnalová

Co je dobré vědět:

  • mediace je smírný způsob řešení konfliktů
  • mediace se v ČR začala uplatňovat od počátku 90. let 20. stol., čerpala a dosud stále hodně čerpá ze zahraničních zkušeností
  • kolébkou mediace jsou Amerika, Kanada a Austrálie. Jde o poměrně mladou metodu, počátky se datují od konce 60. a počátku 70. let 20. stol.
  • Ministerstvo spravedlnosti ČR zpracovalo návrh zákona o mediaci v civilních věcech, nyní prochází legislativním procesem schvalování
  • mediace se v České republice provádí ze zákona pouze v trestním řízení. Evropská unie zavazuje Českou republiku k vytvoření podmínek pro uplatňování mediace i v civilních sporech  
  • mediace je poskytována privátními mediátory, mediačními centry, která vznikají v rámci neziskových organizací, jako jedna ze služeb poradenských či sociálních institucí, v trestním řízení Probační a mediační službou ČR
  • Mediační centrum pro občanskoprávní a rodinné konflikty funguje několik let v Ostravě, Opavě, od letošního roku také v Olomouci
  • typy sporů, které lze řešit mediačním řízením: rodinné, partnerské, sousedské, komunitní, spotřebitelské, obchodní, pracovně právní, trestní

Další informace jsou k dispozici na: http://www.mediaceolomouc.eu/

Zprávu zpracovala Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPKurzy, školení, popularizacePF UP on SlidesliveAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 09. 06. 2016, Radek Zogata