Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.pf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Právnická fakulta UP
21.05.2012, 14:39, Stáří: 12 r.

Olomoučtí právníci porazili ve Vídni brněnskou i pražskou fakultu

Autor: -mar-

foto: archiv N. T.

Studenti Právnické fakulty si připsali další úspěch. Počátkem dubna se jejich tým opět zúčastnil prestižní mezinárodní soutěže Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot konané ve Vídni, odkud si přivezli nejen cenné zkušenosti, ale také velice dobré celkové umístění. V mezinárodní konkurenci 281 týmů se nakonec umístili na 137. pozici a porazili tak i Masarykovu Univerzitu a Univerzitu Karlovu.

Olomoučtí studenti, kteří se pyšní nejvyšším počtem vítězství v rámci České Republiky, se této soutěže účastnili letos již poosmé. Kromě všech právnických fakult z České republiky se každoročně sejdou ve Vídni týmy z celého světa, včetně  prestižních univerzit, jako je Harvard University či Yale. Soutěž, která je založena na simulovaném arbitrážním řízení, začíná již v říjnu, kdy vychází soutěžní případ. „Studenti se mu následně věnují a sepisují k němu písemná podání za stranu žalovanou a stranu žalobce. Avšak pro mnohé ta nejdůležitější část soutěže přichází ve formě ústního konfrontování svých argumentů se soupeřem za účasti rozhodců,“ dodává JUDr. Miluše Hrnčiříková, Ph.D., která dohlíží na olomoucký tým.

Nejprve probíhají tzv. generální kola, kde se studenti ve dvojici čtyřikrát účastní simulovaného jednání proti předem vybranému soupeři, přičemž dvakrát za stranu žalovanou a dvakrát za stranu žalobce. Jako rozhodci zde působí jak akademici, tak odborníci z praxe, kteří pak následně hodnotí výkony studentů bodovým hodnocením. Nejvíce mohou studenti získat 1200 bodů. Po těchto generálních kolech je vybráno 64 týmů s nejvyšším dosaženým počtem bodů, které postupují do vyřazovacích kol. 

Avšak před samotným finále ve Vídni probíhají po celém světě tzv. pre-mooty, kde se sejde několik týmů a za účasti odborníků testují své argumenty. Mají tak možnost zjistit, jak si tým stojí a odhalit ve své argumentaci slabá místa. Tým PF UP se letos zúčastnil pre-mootů ve Varšavě, Budapešti a Praze. „Je důležité podotknout, že jeden takový pre-moot organizuje i PF UP. Letos proběhl na půdě fakulty již popáté, což jen dokazuje, že PF UP není v této soutěži žádným nováčkem. Kromě všech týmů z České Republiky přijely i soutěžící ze Slovenska, Rakouska a Indie,“ upřesnila JUDr. Hrnčiříková.   

Tým PF UP ve Vídni nakonec dosáhl na 1011 bodů a umístil se na 137. místě z 281 týmů, přičemž do vyřazovacích kol mezi 64 nejlepšími týmy bylo potřeba dosáhnout 1050 bodů. Jako protivníci byli proti týmu PF UP vylosováni soutěžící z University of Miami, University of Essex, Honourable Society of Lincoln's Inn a University of Southern Denmark, kteří nakonec postoupili do vyřazovacích kol. Studenti PF UP si svými výkony zajistili 1. místo mezi právnickými fakultami v České Republice a vrátili tak porážku Masarykově a Karlově univerzitě z minulého roku. Na výsledku se podílel celý tým, který tvořili Ivo Heger, Veronika Hořáková, Radka Demjanová, Dušan Valent, Lucie Mohylová, Narcis Tomášek a Petr Prchal.

Dobrého výsledku by nebylo možno dosáhnout bez trenérů, kteří díky své odbornosti a zkušenostem nám studentům poskytovali rady, co do formy prezentování argumentů, a dále také, jakými směry by se jednotlivé argumenty měly ubírat. Jako trenéři na PF UP působila JUDr. Miluše Hrnčiříková, Ph.D. a JUDr. Martin Kopa.

Narcis Tomášek, –mar-



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPKurzy, školení, popularizacePF UP on SlidesliveAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 09. 06. 2016, Radek Zogata