Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.pf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Právnická fakulta UP
09.12.2011, 08:06, Stáří: 12 r.

Oslavy práv ve finále: udělení medailí sledovaly desítky známých osobností

Autor: Lenka Skácelíková

foto Marek Otava

Oslavy dvacátého výročí znovuobnovení Právnické fakulty v Olomouci uzavřelo ve středu 7. prosince zasedání Vědecké rady PF UP. Slavnostního aktu se zúčastnila – kromě „domácích“ zástupců jednotlivých fakult a děkanů českých a slovenských právnických fakult – řada vzácných hostů, např. veřejný ochránce práv JUDr. Pavel Varvařovský či předsedkyně Akreditační komise České republiky prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc. Důležitým bodem slavnostního zasedání Vědecké rady bylo ocenění osobností, jež se zasloužily o vznik a rozvoj olomouckých práv. Pamětní list převzal také emeritní rektor Univerzity Palackého, profesor Josef Jařab.

Slavnostní zasedání Vědecké rady PF a setkání Akademické obce PF zahájila děkanka Právnické fakulty prof. JUDr. Milana Hrušáková, CSc. „Jako děkance této fakulty mi připadl nelehký úkol bilancovat dvacet let jejího vývoje. Nechci vás tu zahrnovat statistickými údaji o tom, jak jsme dobří. O to jsme se postarali informacemi v předsálí a další konkrétní údaje najdete v našem almanachu. Právnická fakulta UP po dvaceti letech své existence prokázala, že je co do počtu studentů  právnickou fakultou menší, ale nikoli nevýznamnou. Přejme si, aby i nadále prohlubovala svou sounáležitost se starobylou olomouckou univerzitou a nadále se projevovala jako její integrální součást i integrální součást právnického vzdělávání v České republice.“

V projevu pokračoval rektor univerzity prof. RNDr. Miroslav Mašláň, CSc. „Právnická fakulta je jedním z osmi pilířů Univerzity Palackého, která si už bez ní nedovede představit svou budoucnost. Fakultě bych popřál stálý rozvoj, dostatek studentů a zapálených pedagogů, a pevné místo ve společnosti právnických fakult nejen v České republice, ale také v zahraničí,“ vyjádřil se rektor Miroslav Mašláň. Společně s děkankou PF pak předali Pamětní list emeritnímu rektoru Josefu Jařabovi za významný podíl na znovuobnovení olomoucké Právnické fakulty a dlouholetou podporu její existence. 

Rozvoj fakulty v číslech

Následná prezentace připomněla všem hostům v sále zásadní data a události, které dobře vystihují vývoj fakulty. V roce 1991 nastoupilo ke studiu prvních 62 studentů. Výuku dokázalo zabezpečit pouhých 6 kmenových pedagogů. První absolventský ročník opustil brány fakulty v roce 1996 – promovalo prvních 60 absolventů. V roce 2001 na fakultě studovalo 790 studentů pod dohledem již 36 kmenových pedagogů. Nyní je zapsáno celkem 2206 studentů, kterým se své vědomosti snaží předat celkem 97 kmenových pedagogů. Obec absolventů  PF UP tvoří celkem 2100 osob.

Oceněné osobnosti

Hlavním bodem slavnostního zasedání Vědecké rady bylo ocenění osobností, jež se zasloužily o vznik a rozvoj olomouckých práv. Pamětní medaile UP s dvojportrétem Palackého a Dobrovského získal doc. ing. Jiří Blažek, CSc. Pamětní medailí k 50. výročí obnovení UP byl oceněn prof. JUDr. Milan Bakeš, DrSc. Medailí Za zásluhy o rozvoj UP byl vyznamenán JUDr. Mag. iur. Michal Malacka, Ph.D., MBA a prof. JUDr. Eduard Vlček, CSc. Medaile si odnesly také dvě administrativní pracovnice Věra Götthansová a Jana Zapletalová.  

Výročí novodobého založení Právnické fakulty připomínaly od března nejrůznější zajímavé akce. „Oslavy zahájil reprezentační ples, v květnu se v Olomouci setkali absolventi všech dosavadních ročníků, následovala červnová mezinárodní konference ke 200. výročí všeobecného občanského zákoníku, v září konference s názvem Olomoucké debaty mladých právníků,“ připomněl proděkan pro organizaci a rozvoj PF JUDr. Ing. Filip Dienstbier, Ph.D. Právnická fakulta při příležitosti oslav založila webový portál, jenž shromažďuje kontakty na bývalé studenty www.absolventipf.upol.cz.

O zřízení Právnické fakulty UP rozhodl Akademický senát Univerzity Palackého 23. ledna v roce 1991. Fakticky tak naplnil zákon z roku 1946, na jehož základě byla obnovena olomoucká univerzita. V současné době navštěvuje čtyři studijní obory (magisterská navazující Evropská studia se zaměřením na evropské právo, magisterské Právo a dvě bakalářské Právní specializace) celkem 2 148 posluchačů. Fakulta nabízí kromě možnosti rigorózního řízení – tedy udělení titulu JUDr. – také doktorské studium (Ph.D.) v programu Teoretické právní vědy, a to ve čtyřech oborech. Na Právnické fakultě dnes pracuje 125 zaměstnanců. 

Pozvaní hosté:

Děkani právnických fakult ČR a SR:

prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc. – děkan PF UK Praha
doc. JUDr. Gabriela Dobrovičová, CSc. – děkanka PF UPJŠ Košice
prof. JUDr. Pavol Kubíček, CSc. – děkan PF UK Bratislava
prof. JUDr. Stanislav Mráz, CSc. – děkan PF UMB Bánská Bystrica
prof. JUDr. Helena Barancová, DrSc. - děkanka PF  TU Trnava

Zahraniční hosté

Uniwersytet Opolski, Wydział Prawa i Administraci, Opole

Soudy a státní zastupitelství:

JUDr. PhDr. Stanislav Balík – soudce Ústavního soudu ČR
prof. JUDr. Jan Musil, CSc. – soudce ÚS
JUDr. Jiří Nykodým – soudce ÚS
JUDr. Vlasta Formánková – soudkyně ÚS
JUDr. Ivo Ištván - vrchní státní zástupce -Vrchní státní zastupitelství v Olomouci
JUDr. Lenka Bradáčová – prezidentka Unie státních zástupců ČR
JUDr. Vít Veselý – místopředseda KS Ostrava

Ostatní:

JUDr. Pavel Varvařovský – veřejný ochránce práv
JUDr. Tomáš Lichovník – prezident Soudcovské unie
JUDr. Vlasta Audyová – členka Prezidia Notářské komory v Ostravě
Mgr. et Mgr. Jan Petrov, LL.M. – ředitel  Justiční akademie
JUDr. Jan Bárta – ředitel Ústavu státu a práva AV ČR
prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc. – předsedkyně AK

Napsala: Lenka Skácelíková



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPKurzy, školení, popularizacePF UP on SlidesliveAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 09. 06. 2016, Radek Zogata