Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.pf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Právnická fakulta UP
23.02.2012, 13:59, Stáří: 12 r.

Prestižní mezinárodní právnická soutěž ocenila speakera z olomoucké Právnické fakulty

Autor: Denisa Gumbírová

Právnická fakulta UP hostila v sobotu 18. února národní kolo jedné z nejprestižnějších právnických soutěží Jessup, organizované studentskou organizací ILSA pod zaštitou advokátní kanceláří White&Case. O postup do mezinárodního kola ve Washingtonu se utkaly týmy z Právnických fakult Univerzity Karlovy v Praze, Masarykovy Univerzity v Brně a Univerzity Palackého.

„V soutěži se hodnotila písemná podání, která musí soutěžní týmy vyplnit v předstihu a dodat několik týdnů před národním kolem. Následně se konalo slyšení, kde se jednalo o ústní prezentace týmů. Hodnotilo se, jak kdo dokáže argumentovat a odpovídat na otázky soudců,“ vysvětlil Ivo Janda, zástupce pražské pobočky advokátní kanceláře White&Case. „Tohle je naše třetí účast. V předchozích ročnících jsme bohužel vždycky vypadli v národním kole, ale myslím si, že jsme získané zkušenosti zúročili a doufám, že to letos bude lepší,“ uvedl team advisor domácích Ondřej Svaček, který na fakultě působí jako odborný poradce. Písemné memorandum připravovali studenti Právnické fakulty UP od začátku září. „Každý jsme řešili svůj bod případu, takže jsme se na tom podíleli ve čtyřech, potažmo v pěti lidech, a pak jsme to teprve kompletovali,“ přiblížil Tadeáš Vraspír, soutěžící a student II. ročníku. Vuk Djukič, také student II. ročníku, dodal: „Je to přibližně půlroční práce, která se skládá z vyhledávání zdrojů, psaní, opětovného vyhledávání a předělávání.“

Nejdůležitější je řádná příprava
„Osobního volna jsem tomu věnoval opravdu hodně. Řekněme tak 80 % volného času, který jsem v zimním semestru měl, padlo právě na Jessup, “ komentoval Tomáš Zimolka. Příprav na projekt však nelituje: „Zjistil jsem, že se s partou kamarádů dá vytvořit i něco, co má nějakou hodnotu, prostě jinou, než sedět v hospodě. S přáteli se prostě dá bavit i při nějakém společném zájmu, který může být zaměřený i třeba na školu.“ Druhé kolo, simulovaný proces před mezinárodním soudním dvorem, probíhalo v rotundě Právnické fakulty. Celou sobotu tam nezaznělo slovo česky, soutěžící i porotci spolu totiž komunikovali výhradně v angličtině. „Nejprve zástupci jedné strany přednesou své argumenty, na něž potom reagují zástupci druhé strany. Většinou ze strany soudu padají otázky, kterými se snaží nějakým způsobem znejistit stranu, která právě argumentuje. De facto to řízení probíhá stejně jako před mezinárodním soudním dvorem, i tam se soudci snaží svým způsobem nabourávat argumenty a vyvrátit jejich stanovisko na danou věc. Subjektivně si myslím, že jsme byli vcelku spokojeni s naším výsledkem, ale na druhou stranu je určitě co zlepšovat,“ uvedl jeden ze zástupců V. ročníku Tomáš Brožek.

Studenti v roli žalobce i obhájce
„Soutěž je koncipovaná tak, že oba týmy musí souběžně zaujmout jak pozici obhajoby, tak obžaloby. Musíme zastávat argumenty jak na straně obhájce, tak na straně žalující strany,“ objasnil Svaček a pokračoval: „Jsme tři týmy, to vypovídá o formátu soutěže. V první 90 minutové části se náš tým zúčastnil jako respondent, tzn. jako strana žalovaná. Následovalo druhé kolo soutěže, ve kterém se střetly dva hostující týmy, a konečně, v třetím kole nám zbývá pozice aplikanta, jako strany žalující,“ vysvětlil Svaček. Mezinárodní finále ve Washingtonu proběhne za necelý měsíc. To už bude průběh soutěže složitější. „Tam je to mnohem delší soutěž. Přijedou týmy ze 150 zemí a trvá to zhruba týden. Soutěž je rozdělena do několika kol a ve finále, které probíhá o víkendu, se rozhodne o vítězi,“ uvedl zástupce White&Case Ivo Janda. Tomáš Brožek vyhrál cenu za nejlepšího speakera. Celkově se tým budoucích právníků z UP umístil na druhém místě. Za oceán poletí vítězný tým z Masarykovy Univerzity v Brně.

Text a foto Denisa Gumbírová



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPKurzy, školení, popularizacePF UP on SlidesliveAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 09. 06. 2016, Radek Zogata