Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.pf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Právnická fakulta UP
03.06.2010, 10:00, Stáří: 14 r.

Třetí ročník soutěže v římském právu

Autor: M. Frýdek

V letošním roce byli již potřetí studentským právnickým spolkem ELSA Olomouc osloveni vyučující římského práva z Katedry teorie práva a právních dějin Právnické fakulty UP dr. Kamila Bubelová, dr. Petr Dostalík a Mgr. Miroslav Frýdek, aby vybrali a přeložili kauzy obsažené ve fragmentech z Digest císaře Justiniána, v jejichž rozboru a právní kvalifikaci by soutěžili posluchači prvního ročníku magisterského studia.

Do prvního kola soutěže se přihlásilo 17 týmů. Vybraný fragment byl z oblasti římského práva rodinného a řešil relativní překážku vzniku manželství. Po vyhodnocení písemných rozborů bylo vybráno deset nejlepších týmů, které postoupily do druhého kola.

Fragment do druhého kola byl vybrán z oblasti věcného práva, resp. služebností (konkrétně ususfructus). Nejlepší řešení podaly čtyři týmy, které se v dalším týdnu utkaly ve velkém finále. Zde studenty „potrápil“ nejtěžší fragment (skýtající několik možností řešení), tentokrát z oblasti obligačního práva. Finále se skládalo ze dvou částí, a to písemné přípravy řešení zadaného fragmentu a z jeho ústního obhájení.

Členové hodnotící komise, která byla kromě vyučujících římského práva rozšířena o členku loňského vítězného týmu Marcelu Volákovou, vybrali jako vítězný tým dvojici ve složení (na snímku zleva) Drahomíra Fridrichová a Lenka Mičkalová, který nejlépe obhajoval své právní názory a odolával „palbě“ otázek.

Členky vítězného týmu obdržely za svůj výkon cenu, kterou byl - stejně jako v předchozích dvou ročnících – zápočet z římského práva za letní semestr a navíc odbornou knihu.

Zájem studentů o  ověření si znalostí z římského práva formou aplikace na konkrétní případ každým rokem  stoupá, což dosvědčuje rekordní počet přihlášených. Studenti si poprvé prakticky vyzkoušeli právnickou triádu (interpretace, subsumpce, aplikace) spočívající v pochopení zkoumané věci, subsumpci pod konkrétní právní ustanovení a jeho výklad. To vše zvládli s vynikajícím výsledkem.

Mgr. M. Frýdek, foto archiv autora



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPKurzy, školení, popularizacePF UP on SlidesliveAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 09. 06. 2016, Radek Zogata